Miraç mucizesine Burak atını ön plana çıkararak tasvir yapmakta olan bu eseri incelemeden önce hadisenin anlaşılması mühimdir. Konu ile ilgili hadislerde yer alan ayrıntılı bilgilere göre yolculuk Mescid-i Aksâ’dan sonra semaya yükseltilmek suretiyle devam etmiştir. Cebrâil’in de refakat ettiği ve İslâmî kaynaklarda “isrâ” ve “mi‘rac” diye adlandırılan bu gece yolculuğu hadislere göre burak denilen bir binekle gerçekleşmiştir. Burak, Arapça yıldırım, şimşek, parıldamak, ışıldamak anlamlarına gelen Berk kelimesinden türetilmiştir. Hz. Muhammed yedi göğü bu at ile gezmiştir ve miraca yükselmiştir.
Bu mucizevi olay sanatın pek çok alanında yeniden yorumlandığı gibi şiirlere de konu olmuştur. Olaya ithafen yazılan şiirlerin en güzellerinden biri Necip Fazıl Kısakürek’e aittir. Resim bu şiirden alınan bir kıta ile sunulmuştur,
İsrâ… gece gitmek… Kur’an da ismi
Bir yolculuk… İsrâ
Zamandan mekandan âzattır cismi
İlahî ibrâ…
Seven, sevilenle buluşmak diler;
En mahrem meclis…
“Geceleyin beni alıp gittiler.”
Ne güzel hadis!..
Teknik Bilgiler
Resim ana figür olarak Burak atı merkeze oturtulmuştur. Yedi göğü temsilen bulutlar yedi katman olarak resmedilmiştir. En alt katmanda bulunan siyah bulutlar dünyanın kirini temsil ederken gökyüzüne yükseldikçe renkler açılmıştır. Ayrıca okyanus ve gökyüzünün birleşiminde bulunan yıldırımlar efsanevi atın hızını simgeler.